Vitamine pentru tine - Complexul vitaminic B


Esential in buna dezvoltare a organismului, complexul vitaminic B este esential pentru indeplinirea unor numeroase functii metabolice. Astfel, este o vitamina indispensabila atunci cand vorbim de o dezvoltare ideala a corpului uman. Vitaminele din cadrul complexului sunt esentiale in activitatea unor enzime care controleaza reactiile chimice din interiorul organismului. Un exemplu de astfel de activitate o reprezinta transformarea hranei in energie sau in alte substante necesare organismului.
Cercetatorii au descoperit faptul ca complexul vitaminic B este foarte important pentru dezvoltarea continua a organismului si de aceea trebuie sa avem grija sa asiguram acest necesar prin intermediul alimentatiei noastre.
Exista numeroase vitamine care sunt importante pentru tine si despre care putm vorbi. Vitamina B1 sau tiamina este cunoscuta si ca varianta “bunei dispozitii” datorita efectelor binefacatoare pe care le are asupra psihicului uman. Datorita faptului ca asigura cresterea randamentului intelectual, i se mai spune si vitamina performantei intelectuale. Este un adjuvant in tratarea zonei zoster deoarece are rolul de a diminua durerea resimtita. Se regaseste in: faina de secara, portocale, cereale, ficat si plamani de vita.
Vitamina B2 sau riboflavina este necesara in toate starile care suprasolicita organismul, mai ales atunci cand este practicata o activitate sportiva sau pe perioada sarcinii si a alaptarii. Un rol foarte important il joaca in oxidoreducerea celulara. Lipsa acestei vitamine duce la aparitia unor boli dermatologice sau la tulburari de crestere. Se regaseste in: lapte si produse lactate, carne de porc, ficat de vita, oua, ovaz, etc..
Vitamina B3 mai poarta numele si de niacina si sta la baza componentelor enzimelor care contribuie la metabolismul lipidelor, glucidelor si proteinelor. Contribuie la buna functionare a aparatului digestiv, a sistemului nervos si joaca un rol important in sinteza normala a unor hormoni. Lipsa acestei vitamine duce la aparitia pelagrei (dermatita, dementa, diaree). Niacina are un efect calmant in cazul migrenelor, combate mirosul neplacut al gurii, scade concentratia colesterolului si tensiunea arteriala.
Vitamina B4 (acidul folic) contribuie la absorbtia fierului si impreuna cu alte vitamine are rol in biosinteza hemoglobinei si a gobulelor rosii. Este indicata in tratamentul anemiilor, iar carenta acesteia poate determina aparitia unor malformatii congenitale.
VitaminA B5 sau acidul pantotenic este prezent in organism in cadrul coenzimei A  care are un rol major in metabolismul compusilor lipidici, proteinelor, glucidelor, dar si in desfasurarea multor reactii enzimatice. Lipsa acesteia duce la tulburari neurologice (oboseala, tulburari de somn, mialgii, etc.) si la tulburari degestive (greata, fatulenta, voma).
Vitamina B6 mai poarta numele de piridoxina si este necesara in buna functionare a sistemulu nervos si a sistemului imunitar. In cazul copiilor lipsa ei duce la convulsii, iar in cazul adultilor favorizeaza dermatita seboreica, pierderea in greutate, depresiile, anemia, irascibilitatea, polinevrita, etc..
Vitamina B7 contribuie la mentinerea integritatii pielii si la impiedicarea caderii parului.
Vitamina B8 este sintetizata in organism in cantitati insuficiente, iar carenta acesteia favorizeaza caderea parului, scaderea hemoglobinei, aparitia oboselii si alterarea continua a psihicului.
Vitamina B9 are rol in metabolismul proteinelor, al acizilor nucleici, iar lipsa acesteia duce la tulburari la nivelul sistemului nervos si la scaderea memoriei.
Vitamina B10 favorizeaza sinteza vitaminei B9 si absorbtia acidului pantoteic.
Vitamina B12 ajuta la formarea globulelor rosii, la dezvoltarea fizica, la cresterea poftei de mancare si a greutatii corporale.

Vitamina B15 este utilizata in medicina sportiva, in afectiunile dermatlogice, hematologice si in cele cardiovasculare avand rolul de a reface valoarea normala a tensiunii arteriale.